Korábbi meggyőződés kontra új ismeret

Fogszabályozó kolléganőm azzal a problémával keresett fel, hogy alvásnál szorítja fogait, reggelente arcizom-fájdalomra ébred. Mint mondta, olyan mértékű mélyharapása van, hogy fogszabályozással annak kezelését problémásnak ítéli. Továbbá zavarja a középvonal eltolódás, mert az csúnya. Alsó-felső körhíd készítésében látja a megoldást, ahol csak a harapásemelés mértékét tartja kérdésesnek.
A kolléganő vizsgálata során megállapítottam, hogy a jobb oldali ízületi porckorong ki van szorulva az ízületi képletek közül.
Elmondtam, hogy nem a mélyharapás a probléma, nem azt kell kezelni. Harapásemelésre biztosan szüksége van, de semmiképpen sem a vertikális távolság általános növelésére, hanem csak a jobb oldali ízületi komponensek széthúzására, azaz jobb oldalon hátul. Semmi esetre sem javaslok alsó-felső körhidat.
Megmutattam, hogy az állkapocsízületek helyzetét a harapás határozza meg. A harapásán kell változtatni ahhoz, hogy a helyes ízületi pozíciókat elérjük. Ha az ízületek a helyükön vannak, az izomzatnak nincs mit kompenzálni, amitől elernyed. Ezért megszűnhetnek a görcsös izomtevékenység által okozott tünetek. Ha pedig elérjük, hogy a nap 99%-ban fogai nincsenek összezárt helyzetben, akkor nem teljesen mindegy, hogy mélyharapása van vagy nincs, és a középvonal merre lóg?
Az új információk ellentmondtak korábbi ismereteinek. Ha a kezelés mellett dönt, a korábbi gyakorlatának mond ellent. Ha elveti az új információt és kiáll korábbi meggyőződése mellett, annak egészsége láthatja kárát.
Ha az állkapocsízületből indulunk ki és a kezelés céljának a rágóizomzat egészséges működését jelöljük meg, korábbi meggyőződésünkkel ellentétes következtetésre jutunk.