Esetbemutatás

Első eset

A 82 éves pácienst egy kolléga küldte rendelőnkbe.
A három éve készült fogpótlások szájba helyezése után jobb oldali fülproblémák léptek fel. A kezelések dacára nem hogy javulás nem történt, hanem már a jobb arcfélre kiterjedő folyamatos fájdalom is kialakult. A kolléga kérdése az volt, hogy a panaszok összefüggésbe hozhatók-e a fogpótlással.
A páciens panoráma röntgenfelvétele
Axiográfiával diagnosztizáltuk az ízületeket.
A harapást a helyes ízületi pozíciókból vezettük le az alábbiak szerint: Arcíves- és támasztócsapos regisztrálást végeztünk.
A felső modellt az arcív segítségével a harapásemelő készülékre vittük át. Szimuláltuk az állkapocsízületek támasztócsapos regisztráláskor fennálló szituációját, a kompressziót. Az alsó modellt a támasztócsapos regisztráló segítségével a modellhez rendeltük. Korrigáltuk a készüléken az ízületeket (disztrakció).
Az eredményt az alábbi fotók mutatják.
A sínt ennek megfelelően készíttettük el a laborral.
A fotó a meglevő harapást mutatja.
A fotó az új harapást mutatja a sínnel.
Egy heti viselés alatt a páciens panaszai megszűntek.
Az axiográfia javulást mutat.
Egy hónapos kontroll: a hölgy jól van, az axiográfia eredménye egész jó.
A pácienst visszaküldtük fogorvosához az alsó csavarozott fogpótlás harapásának korrekciója végett.

Második eset

2016.03.29.-én harminc év körüli hölgy keresett fel hibás rágóizomműködésre jellemző tünetekkel (fejfájás, alvászavar, fül panaszok). Panoráma röntgenfelvételt készítettünk, axiográfiával diagnosztizáltuk az állkapocsízületeket. Mindhárom bölcsességfog eltávolitását javasoltam. Ez áprilisban megtörtént.
2017.02.08.-án a tünetek megszűntéről számolt be a páciens, az axiográfia egészséges ízületeket mutat.

Harmadik eset

2016.04.04.-én egy fiatal hölgy keresett fel. Folyamatos tompa, időnként pedig nyilalló fej-, nyak- és arcfájásról, feszülésről, arczsibbadásról, füldugulásról számolt be.
"Fogaim nem passzolnak egymásba, nem találom a harapásom" - mondta.
A vizsgálat során az izomtesztek az állkapocsízületek hibás működésére utaltak.
a kezelés elején készített panoráma röntgenfelvétel
Elmagyaráztam, hogy az állkapocsízület hibás működése okozhat ilyen tüneteket, de én nem a tünetek megszüntetését, hanem állkapocsízületének kezelését tudom elvállalni.
A két felső bölcsességfog eltávolítása után négy hónappal, 2016.08.24.-én kezdtem állkapocsízületeit kezelni.
Már szeptember 7.-én azt írta, hogy "hónapok óta tartó fejfájásom először múlt el teljesen".
2016.11.02.-án az izomtesztek már jó eredményt mutattak.
2016.12.08.-án az axiográfia gyógyult ízületeket mutatott.
a kezelés végén az axiogramok összehasonlítása
Páciensem nyilatkozata alátámasztja a vizsgálat eredményét:
"Sokkal, de sokkal jobban vagyok, gyakorlatilag tökéletesen. Fejfájás, füldugulás pedig már nagyon régen nincs."

Negyedik eset

Páciensem 2016. január 12-én elmondta, hogy borzasztó fülzúgásban szenved a jobb fülében. Ideggyógyásza infúziót javasolt. Axiográfiával megállapítottam, hogy a jobb állkapocsízülete kompressziós. Nem állítottam, hogy ez a fülzúgás okozója, csak azt, hogy az ízületet kezelni kell, talán segít.

Páciensem meglehetősen szkeptikus volt, ezért közben különböző vizsgálatokat végeztett: koponya MR, nyaki ultrahang doppler, mindenre kiterjedő hallás vizsgálat. Ezek mind negatívok lettek.

Én közben a harapás megváltoztatásával kezeltem az állkapocsízületet. Egy hónap elteltével a páciens teljesen jól volt.

Az axiográfia szerint az ízület teljesen rendeződött.
A jobb oldali állkapocsízület széthúzása által sikerült az izomműködést rendezni.

Utólag kimondhatjuk, hogy a fülzúgást a hibás állkapocsízület által kiváltott hibás rágóizomműködés okozta.

Ötödik eset

2016.11.18.-án diszfunkciós tünetekkel utalta hozzám páciensét egy kolléga.
A bal oldali ízület kompresszióját diagnosztizáltam. Sínnel rendeztem az ízületet, majd a sínpozíciót átmásoltam a fogakra.
2016.12.02.-án az axiográfia jelentős javulást mutatott.

2017.03.03.-án gyógyult ízületet diagnosztizáltam.
Kérdésemre, hogy van, az úr így nyilatkozott:
"Elmúlt az állkapocsfájdalom, alvás után kipihenten ébredek, egész más a közérzetem."

Hatodik eset

Egy fiatal hölgy 2017.07.17-én felkeresett két éve kezdődő problémájával. Elmesélte, hogy a rágóizomzat egyre gyakrabban "bedurran". Bal oldalon az arcon, az állkapocsízület mellett egy kitapintható duzzanat keletkezik. Ez annyira fájdalmas, hogy a fejét a párnára se tudja rátenni. Kimasszírozza magának, majd kb. három hét múlva ismét előjön. Fogait alvásnál erősen szorítja.
Panaszával több fogorvosnál is járt.
A SOTE állkapocsízületi tanszéken megállapították, hogy nyitott harapása van, ám a problémát valószínűleg nyálkő okozza. Szájsebészetre utalták, ahol röntgenfelvételt készítettek, majd közölték, hogy "ez nem tankönyvi eset", de a probléma hátterében biztosan nem a nyálkő áll.
Arra gondolva, hogy ha megoldódik a nyitott harapás, akkor a tünetek is elmúlnak, felkeresett egy fogszabályozó orvost. Több konzultáció után állkapocs operációval összekötött fogszabályozást javasolt. Mindehhez szükségesnek látta az alsó bölcsességfogak eltávolítását. A foghúzásokra másik fogorvoshoz küldte. A kolléga megkérdezte, hogy melyik oldali fogat szeretné elsőnek kihúzatni. A hölgy a bal oldalira mutatott, hiszen ezen az oldalon vannak fájdalmai. A foghúzásnak elmondása szerint "drámai következményei lettek".
Találkozásunkkor a jobb oldali bölcsességfog sürgős eltávolítását javasoltam, mivel panaszait ez okozza. Ez a bölcsességfog a felső utolsó fog mögé felnőtt. A bal oldali rágóizomzat a beakadt fog miatt az állkapcsot elmozdítani nem tudja, csak megfeszül. Ez a fogszorítás oka, aminek a következménye az izomcsomó.

Elmondtam, hogy a jobb alsó bölcsességfog eltávolítása után rövid időn belül megszűnik az izomgörcs és a fogszorítás.

Elmondtam azt is, hogy alapvetően szükséges mindkét bölcsességfog eltávolítása, de először a tünetet okozó jobb oldali fogat kellett volna kivenni. (Ez volt az oka a bal oldali foghúzás utáni "drámai következményeknek", mert a bal oldali izomzatnak kellett a jobb oldali problémát kompenzálni, amit megzavart a foghúzás által okozott trauma.)
A fogeltávolítás után három héttel a hölgy arról számolt be, hogy a foghúzással megszűnt az izomgörcs és azóta sem jött elő. Jól érzi magát.

HETEDIK ESET

A fogak hatása a vázizomzat működésére
Egy fogpótlás, ami hibás ízületi pozíciót eredményez, a rágóizomzatot hibás működésre készteti. Ez tipikusan az alvásnál fellépő hosszan
tartó, hatalmas izomerőben nyilvánul meg. A hibás rágóizomműködés negatívan befolyásolja a vázizomzat működését, mivel a rágóizomzat a
vázizomzat része.

A két fotó között kb. fél óra telt el. A bal oldali felvétel a régi, a jobb oldali az új fogpótlással készült. Utóbbinál beállítottam a helyes ízületi pozíciókat, ami a rágóizomzat reflexes ellazulását okozza. Ez jótékony hatással van a vázizomzat működésére.
Ezzel magyarázható a különbség nem csak a mosolyban, hanem a váll- és fejtartásban is.
Utóbbira csak a fényképek elkészítése után figyeltem fel. Ekkor rákerestem az interneten a hölgyről fellelhető fotókra.

Nyolcadik eset

Csaknem négy évtizede foglalkozom állkapocsízületi kezeléssel, de még mindig érnek meglepetések.

Egy negyven év feletti svájci férfinél három nap alatt értem el a jobboldali ízületi porckorong visszaállítását. Ez nem csak rekordidőnek számít, de az is valószínűtlen volt, hogy a helyreállítás egyáltalában lehetséges.

Az úr beszámolt évekkel ezelőtti mindkét oldali erős állkapocsízületi kattogásról, ami "szerencsésen megszűnt". Ám az utóbbi hónapokban nagyon rosszul alszik, fogait görcsösen szorítja, reggelente fáradtan, fejfájással ébred.

Elmondtam, hogy a kattogás “szerencsés” megszűnése elég rossz jel. Ha a fogak rágófelszíne a fogak zárt helyzetében nem biztosít a porckorong számára elegendő helyet, az kinyomodik az ízületi képletek közül. A porckorong a legkisebb szájnyitásnál már a helyére ugrik. Ilyenkor kattog az ízület. A hangjelenség oka a vákuumképződés, mint az ujjperceket széthúzásakor. Az idő haladtával a porckorong helyre ugrása egyre nagyobb szájnyitásnál történik. Az állkapocsízület kattogása a porckorong irreverzibilis károsodása miatt egy idő után magától megszűnik. Ilyenkor az ízület anatómiai helyreállítása szinte már reménytelen.

A hibás állkapocsízületi pozíciót a rágóizomzat igyekszik kompenzálni. A görcsös rágóizomműködés a legkülönbözőbb tüneteket okozhatja az általános állapotban. Miután a probléma főként alvásnál lép fel, a hosszan tartó görcsös izomtevékenység okozhat alvászavart, fáradt ébredést, fejfájást.

Ebben a stádiumban már nagyon valószínűtlen, hogy sikerül a porckorongot visszarendezni. A kezelés célja a fogak rágófelszínét úgy megváltoztatni, hogy legyen hely a porckorong számára - még ha az nem is rendeződik vissza -, mert csak így tudjuk a görcsös izomműködést leállítani.

A kezelés kezdetekor végzett axiográfiás vizsgálat mindkét oldali ízületi porckorong kiszorulását mutatta.

A három nappal később végzett axiográfiás vizsgálat eredménye, hogy a jobb oldali porckorong tökéletesen a helyén van, a bal oldali nincs a helyén, de az ízületi fej pályája már nagyon jó.

Tíz nappal később a páciens arról tájékoztatott, hogy pihenten ébred, visszajött a kattogás reggelente, a kezelés masszív javulást hozott. 

Kilencedik eset

Dániában élő fiatal hölgy keresett fel 2017. március 13-án azzal a panasszal, hogy a 2016. májusban a bal alsó ötödik fogába készített tömés után bal oldali állkapocsízületi fájdalma lett. Ezután a fogat gyökérkezelték, de fájdalma csak fokozódott. Különböző fogorvosoknál járt. Volt aki nem foglalkozott vele, mert a probléma rendezése nem fogorvosi feladat, pszichológushoz küldte. Egy másik fogorvos gyógytornászt ajánlott. Újabb fogorvos "becsiszolta" fogait. Egy parodontológus szilikongumi harapásemelőt készített. Egy gnatológus digitális bemérés után masszázs terápiát ajánlott. Megint másik fogorvos fogtömésekkel magasította fogait. Egy kolléga megkérdezte a hölgyet, mit szeretne, hogy csináljon.

Panaszai egyre csak súlyosbodtak. Erős fejfájás és alvászavar is társult a korábbi tünetekhez. Száját már alig bírta kinyitni, nehezére esett a rágás.

Axiográfiával diagnosztizáltam ízületeit. Ez mindkét állkapocsízület kompresszióját mutatta, azaz mindkét oldalon a porckorong kiszorult az ízületi komponensek közül.
Kezelését április 21-én kezdtük el. Április 24-én már a tünetek jelentősen mérséklődtek, az axiográfia a jobb oldali ízület tökéletes visszarendeződését, a bal oldali javulását mutatta.
Következő találkozásunkkor, 2017. július 26-án a hölgy beszámolt arról, hogy jól van, fejfájása, alvászavara megszűnt, száját rendesen tudja nyitni, a rágás megy. Az axiográfia mindkét oldalon egészséges ízületet mutat.

Tizedik eset

28 éves Ausztriában dolgozó hölgy keresett fel 2015. januárban a bal felső letört rágóélű nagymetsző foga miatt. A kérdőívben szereplő kérdésre, hogy “Alvás közben csikorgatja vagy szorítja fogait?”, azt válaszolta “Talán”. Kérdésemre beszámolt gyakori fejfájásról, alvászavarról, kattogó állkapocsízületekről. Korábban fogszabályozása volt.

Az izomtesztek pozitívak voltak. Felvilágosítottam a fogak, az állkapocsízületek és a rágóizomműködés összefüggéséről.

Készítettünk panoráma röntgenfelvételt, diagnosztizáltam állkapocsízületeit (axiográfia). Utóbbi mindkét állkapocsízületben a porckorong kiszorult állapotát mutatta. Elmondtam a kezelési tervemet.
Mivel másnap visszautazott Ausztriába, rögtön megtisztítottuk fogait a fogkőtől, a letört metszőfogat felépítettem és eltávolítottam a bal felső, lenőtt bölcsességfogat.

Legközelebb 2016. szeptemberben jött újra Magyarországra. Ekkor megismételtem az axiográfiát. Ízületei már lényegesen jobb állapotban voltak, mint bő másfél éve. Ok, a bal oldali lenőtt bölcsességfog már nem akadályozta az állkapocs jobbra mozgását. A kezelési tervnek megfelelően eltávolítottam a jobb oldali alsó-felső bölcsességfogait.

Állkapocsízületi kezelését legközelebbi hazalátogatása alkalmával 2017. novemberben kezdtem el. Négy napot kértem a kezelésre. A helyes ízületi pozícióból levezettem a fogak záródását és ennek megfelelően elkészítettük a harapásemelő sínt. A sínt minden alkalommal ő helyezte fogaira lefekvés előtt, másnap reggel én távolítottam el először szájából. Ilyenkor azonnal korrigáltam fogainak rágófelszínét, azaz a sínpozíciót átmásoltam fogaira. A harmadik korrekció után megismételtem az axiográfiás vizsgálatot. Ez azt mutatta, hogy mindkét oldalon a porckorong a mozgások egy részénél már az ízületi képletek alatt van, majd újra kicsúszik.

2018. novemberben negyedszer aludt a sínnel, amit másnap a fogak korrekciója és axiográfia követett. Az axiográfiás vizsgálat eredménye, hogy mindkét ízület hibátlanul működik, az ízületi porckorongot mindkét ízületben sikerült visszahelyezni az ízületi komponensek közé. Állkapocsízületei már nem kattognak, mert elmarad a porckorong kicsúszásakor létrejött vákuumképződés, ami a hangjelenséget okozta.

Fogköve nem volt, pedig majdnem négy éve volt utoljára tisztítás.

A hölgy tünetei fejfájása, alvászavara megszűntek. Utólag kimondhatjuk, hogy ezeket a tüneteket a hibás állkapocsízületet kompenzáló görcsös izomtevékenység okozta.

A kezelést befejeztem.