Dr. Fehér Tibor

FIATALÍTÁS
FOGÁSZATI KEZELÉSSEL

Rutin fogászati gyakorlat

A fogorvosok általában annak örülnek, ha a páciens egyáltalán össze tudja csukni a száját egy új fogpótlással vagy éppen egy fogszabályozás befejeztével. Az ízületi fej kényszerhelyzetét okozó harapás lehetősége tipikusan fel se merül.
11.ábra
Amikor a fogak rágófelszíne nem biztosít az ízületi porckorongnak elegendő helyet, az kiszorul az ízületi képletek közül.

A megoldás: a fogak magasítása által az ízületi komponensek széthúzása.

A fogorvosok megfigyelték, hogy a harapás megemelésétől megszűnhetnek a tünetek. Az ok, hogy a harapás kiiktatása által már nem kényszerül az ízületi fej hibás helyzetbe ezért visszarendeződhet a porckorong.

A síneket kívánság-nevekkel látták el (pl. relaxációs-, repozíciós-, dezorientációs sín).

Az egyetlen helyes sín az, amelynek rágófelszíne az ízületi fejeket a kényszerhelyzetből a központi helyzetbe juttatja, tehát reponálja az ízületi fejeket, aminek következménye az izomzat relaxációja.

Annak magyarázata, hogy akármilyen sínnel eleinte általában sikert lehet elérni az, hogy egy új rágófelszín megszakítja a hibás izomprogramot, azaz dezorientációs hatású. De mert újabb hibás izomprogram alakulhat ki a sín által beállított harapás ellen, a betegség súlyosbodhat.

Az ízületi komponensek széthúzása funkcionális célt szolgál. Nem mindegy, hogy ez milyen mértékben és milyen irányba történik.

A harapás vertikális emelése csak megsüllyedt harapás esetén indokolt, esztétikai célból.

Elterjedt az a gyakorlat, hogy a fogpótlások átadásával egyidőben szilikon harapásemelőt kap a páciens alváshoz, hogy inkább az menjen tönkre, mint hogy a porcelán töredezzen.

Ez a megoldás újabb probléma forrása. A periodontális receptorok a fogak közötti gumit úgy érzékelik, hogy a fogak között valami nem lett szétrágva, ezért a páciens rágóizomzatát szünet nélküli munkára (rágcsálásra) készteti az izmok ellazulása helyett.