Dr. Fehér Tibor

FIATALÍTÁS
FOGÁSZATI KEZELÉSSEL

Mechanikus axiográfia

Az axiográfiás vizsgálatot tipikusan az egyéni értékekre állítható artikulátor programozására használják.

Kevésbé ismert az axiográfiás vizsgálat diagnosztikai célú alkalmazása annak megállapítására, hogy a porckorong az ízületi fej alatt van-e.
28.ábra
Az axiográfiás vizsgálat során a mandibulát a leghátsóbb helyzetbe kényszerítjük és a pácienssel három különböző mozgást végeztetünk (szájnyitás, előre- és oldalra, a középvonal felé mozgás). Az ízületi fejre állított tű mozgásának rajzából következtetünk az ízületben történtekre. 
29.ábra
Amennyiben a porckorong az ízületi fej alatt van, a rajzolat egy ívelt vonal
.
(Forrás: Condylar and Disk Movements in Dissected TMJ Autopsy Specimens 1985)
30.ábra
Megtartott porckorong esetében a rajzolat minimálisan négy milliméteres ívelt vonalban történő egybeesést mutat. Az axiogramon a jobb oldali (D) ízület kompressziója látható, a bal oldalon (G) a porckorong a helyén van. A porckorong kiszorulása esetén az ívelt vonalak nem mutatnak négy milliméteren sem egybeesést.

31.ábra
Az állkapocsízület legsúlyosabb betegsége, az artrózisos ízület axiográfiás vizsgálatának eredménye egy egyenes vonal.
(Forrás: Condylar and Disk Movements in Dissected TMJ Autopsy Specimens 1985)

32.ábra
1974-ben a holland Bismann, A.E. a mandibula forgási tengely pozíciójára vonatkozó tanulmányok alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy 21 szerző 12 különböző forgástengelyt adott meg.

Az ízületi fej középpontjában áthaladó forgástengely csak megtartott condylus-diszkusz egység esetén mérhető, akkor is csak abban az esetben, ha a mozgásokat a mandibula hátsó pozíciójából indítjuk.

A digitális axiográfia esetén a computer pillanatok alatt kiszámítja a mozgások közös eredőjét. A kezelőnek fogalma sincs arról, hogy a 12 forgástengely közül melyiket számította ki a computer és hogy a mozgások ugyanabból a pontból indulnak-e.

A digitális axiográfia kevésbé ad megbízható eredményt, mint a mechanikus axiográfia.
33.ábra
Bár a Centrocc műszeres harapásmeghatározáshoz nincs szükség axiográfiás vizsgálat végzésére, célszerű mégis a kezelés során axiográfiával folyamatosan követni az ízületek állapotát.

Több mint 30 éve mérem pácienseim harapását. Munkám eredményét mechanikus axiográfiás vizsgálattal ellenőrzöm.
Pozitív összefüggést találtam a pácienseim által jelzett egészségi állapot javulása és a porckorong visszarendeződését igazoló axiográfiás vizsgálat eredménye között.