Dr. Fehér Tibor

FIATALÍTÁS
FOGÁSZATI KEZELÉSSEL

Élettani és anatómiai összefüggések

A harapás az alsó-felső fogak maximális felszínnel való találkozása, az állkapocs legkraniálisabb helyzete.

A sokféle harapás lehetősége nem a fogatlan páciens sajátossága. Miközben a harapás tökéletesnek néz ki, okozhatja az ízületi fej kényszerhelyzetét.

Ennek következménye az aszimmetrikus izomfeszülés. A szervezet öngyógyító működése az állkapcsot a kétoldali izomzat egyensúlyi állapotába igyekszik mozgatni. A bruxizmus a hibás harapás akaratlan korrekciója.

Ha az elmozdulást a fogak nem teszik lehetővé, annak fogszorítás a következménye. Tipikus fogászati tünetei: fogak letördelése, hajlítása (fognyaki defektusok), mozgatása (fogvándorlás), erős fogkőképződés, fogágy-károsodás, fognyaki érzékenység.

Ha az elmozdulás az izomfeszülés-egyensúlyi helyzetbe sikeres, ám az új helyzetben nincs mindkét oldalon fogérintkezés, az állkapcsot az izomzat visszaviszi a hibás harapásba, majd kezdődik mindez elölről. Ez a fogcsikorgatás. Tipikus fogászati tünetei: fogak, fogpótlások kopása, sérülése.

A fogcsikorgató páciensre nem jellemző az erős fogkőképződés, sem a fogágy sérülése, ám jellemzője a hipertrófia, a rágóizmok volumenének növekedése.

Ha az állkapocs a hibás harapásból izomfeszülés-egyensúlyi helyzetbe jut és mindkét oldalon fogérintkezés van, ellazulnak az izmok, amitől az állkapocs nyugalmi helyzetbe kerül a hibás harapás dacára (ld. a bevezetőben említett esetet). Ez a kiegyensúlyozott harapás.

A fogágyban lévő periodontális receptorok és az izmokban lévő, az izomfeszülést mérő izomorsók vezérlik a rágóizmok működését.

A bevezetésben említett páciens (1.ábra) amikor a felpuhított viaszba harapott, kinyomódott az ízületi porckorong, a híd a kompressziós ízületi pozíciónak megfelelően készült. A rossz harapás a kétoldali rágóizomzat egyenetlen feszülését eredményezte, ezért a rágóizomzat megpróbálta az állkapcsot az izomfeszülés-egyensúly irányába kimozdítani. Miután az állkapocs elmozdítását a fogak akadályozták, fogszorítás jött létre, ami a panaszokat okozta. A páciens „sikeresen” széttördelte a csikorgatás útjában álló akadályokat, amitől az állkapocs egy másik harapási pozícióba juthatott. Itt már helyreállt az izomfeszülés-egyensúly, ettől ellazultak az izmok, megszűntek az általános állapotában fellépő panaszai. A vattatekercsre harapva (2.ábra) helyreállt a helyes ízületi pozíció.

De miért jön létre alvás közben a harapás?
Mert a harapás létrejötte akaratlan kísérője egy vegetatív funkciónak, az üres szájjal történő nyelésnek. Alvás közben átlag huszonötször nyelünk.

Fiziológiásan nem lehet egy időben nyelni és levegőt venni, mivel a légcső és a nyelőcső közül csak az egyik van nyitva.
Ahhoz, hogy nyelésnél a tápcsatorna anyaga (táplálék, nyál) ne az alsó légutakba kerüljön, a légútnak elzáródni, a nyelőcsőnek kinyílni kell. Nyelésnél a gégéhez kapcsolódó külső izmok a nyelvgyök síkja fölé húzzák a gégét, az epiglottis ettől a gégére hajlik, megtörténik a gégezárás, a gége előrefelé mozgatása a nyelőcső megnyitását eredményezi.

Annak érdekében, hogy a gégéhez kapcsolódó külső izmok összehúzódásától ne az állkapocs mozduljon lefelé, hanem a gége fel- és előrefelé, az állkapcsot az emelő rágóizmok harapási helyzetbe húzzák. Az állkapocs legkraniálisabb helyzete, a harapás segíti a légút zárását és a nyelőcső megnyitását.

A gégéhez kapcsolódó külső izmok, éppúgy a rágóizmok körülbelül egy másodperc múlva ellazulnak, ezáltal a gége leszáll és –automatikus működés során– az állkapocs visszatér a nyugalmi helyzetbe. A mandibula nyugalmi helyzete az emelő és süllyesztő izmok erőegyensúlya. Az állkapocs fiziológiásan a nyugalmi helyzetben tartózkodik, nem a zárt helyzetben.

Vertikálisan nézve az állkapocs a koponyához képest különböző szinteken lehet. A problémát egy lift-hasonlattal szeretném megvilágítani.

Egy öt emeletes épület liftjének az állomásai: a nulladik szint a földszint, az elsőtől az ötödik szintig az emeletek.
Legyen az állkapocs a lift, ami fejtetőre állítva működik.

Az első emelet az állkapocs nyugalmi helyzete, a második, harmadik, negyedik és ötödik emelet szintjeit beszéd, éneklés, étkezés, ásítás stb. funkciók során éri el.
8.ábra
Az állkapocs egyik végpozíciója a maximális szájnyitás, azaz az ötödik emelet. A másik végpozíciója a harapás által meghatározott, a koponyához viszonyított legközelebbi helyzet. Ez egy „normál harapás” esetén a földszint, egy mélyharapás esetén a mínusz 1., a garázs szintje. Megsüllyedt harapás esetén a mínusz 2. szint.

Amíg a liftkabin esetében a motor minden állomásán kikapcsol, addig a példánkban szereplő lift (állkapocs) esetében a motor (rágóizomzat) csak a legkraniálisabb helyzet akaratlan elérésekor kapcsol ki reflexesen. A motor (rágóizomzat) kikapcsolása a liftet (állkapocs) az első emelet szintjére juttatja (nyugalmi helyzet). Ez így van a nulladik szint, a garázs szintje (mélyharapás), vagy éppen a mínusz második szint (megsüllyedt harapás) esetében is.

A mandibula koponyához való viszonyát a harapás határozza meg.

Sokféle harapás létezik, mert a condylus a harapásban – az ideális helyzetéhez képest – feljebb, lejjebb, előrébb, hátrébb, jobbra vagy balra is állhat, ráadásul a kétoldali ízületi fej helyzete nem feltétlenül szimmetrikus.

Amikor a harapás nem biztosít a porckorong számára helyet, az kiszorul az ízületi képletek közül, mint az összeszorított két ujj közül a cseresznyemag. Az ilyenkor általában fellépő hangjelenség oka a vákuum megszűnése, mint az ujjpercek széthúzásakor.

Az ízületi fej kényszerhelyzetét okozó harapástól az állkapocs ferdén áll.

A kétoldali különböző izomfeszülés a rágóizomzat hibás működését vonja maga után.
9.ábra
KÉPZELJÜK EL AZT A HELYZETET, HOGY EGY LIFT FELÉR A LEGFELSŐ EMELETRE, ÉS A MOTOR NEM KAPCSOL KI
!
Pontosan ez a helyzet ízületi fej kényszerhelyzet esetében alvás során: a lift (állkapocs) a legfelsőbb emeletet elérvén (harapás), a motor (rágóizomzat) az állkapcsot a kétoldali izomzat azonos feszülését kiváltó helyzetbe mozgatja (bruxizmus) ellazulás helyett.

Ha az állkapocs elmozdítását a fogak nem teszik lehetővé, fogszorítás jön létre.

Az ízületi fejek központi helyzete a harapásban eredményezi a rágóizomzat reflexes „kikapcsolását”.

Az állkapocs vegetatív működés során elért legkraniálisabb helyzete –az ízületi fejek központi helyzete esetében– az állkapcsot reflexesen a nyugalmi helyzetbe juttatja. Ez így van, amikor a harapási magasság a nulladik, vagy éppen a mínusz 1. szinten van, de még a mínusz 2. szinten is.

A mínusz 2. szintre megsüllyedt harapás bár esztétikai problémát okoz, de az ízületi fejek központi helyzete esetében izomműködési zavart nem. Tehát nem a harapás által meghatározott vertikális helyzet, hanem a harapás által meghatározott ízületi fej helyzet a mérvadó.

A centrális okklúzió jellemzője a kétoldali ízületi fej központi helyzete.

Az ízületi fejek központi helye (Centric Relation) az ízületi vápa –eredő izomvektor húzási irányának megfelelő– legmélyebb pontjában, frontálisan nézve nem oldalt eltolt helyzetben van, miközben helyet hagy a porckorong számára.

Automatikus működésben a harapásból történő mindennemű oldalirányú mozgás patológiás. A front- és szemfogvezetés csak a harapásba irányuló állkapocsmozgásnál fiziológiás.

Nem szorul magyarázatra, hogy a második emelet szintjére megemelt harapással miért nem lehetséges az állkapcsot az első emelet szintjére juttatni, azaz az emelő és süllyesztő izmok erőegyensúlyát elérni.

A harapásemeléssel óvatosan kell bánni! A nulladik és az első emelet szintje között a vertikális különbség mindössze 2-3 milliméter.

Egy mélyharapás –amennyiben az ízületi fejek helyes pozícióját biztosítja– nem okoz izomműködési zavart, de az állkapocs nyugalmi helyzeténél egy kicsivel is magasabb szintre megemelt harapás ellehetetleníti az emelő és süllyesztő izmok erőegyensúlyának elérését, azaz a harmonikus izomműködést.

Az állkapcsot nem kényszeríteni kell a nyugalmi pozíció elérésére, hanem azt a harapást kell létrehozni, amely a rágóizomzat reflexes ellazulásához vezet, tehát az ízületi fejek központi helyzete által az anatómiai feltételt biztosítani.

Az alvás során végzett fogszorítás és/vagy bruxizmus alatt a légút zárva marad. Ezért a hibás harapás gyakori tünete az alvászavar és/vagy a fáradt ébredés. Az ébredésnél tapasztalható kellemetlen tünetek oka tipikusan az állkapocsízület hibáját kompenzáló görcsös izomműködés.

Az izmok krónikus görcsös működése a fogak és a fogágy károsodásán túl a restaurációk töredezését, implantátum meglazulását, továbbá a craniomandibularis diszfunkció tüneteit is okozhatja (pl. migrénszerű fejfájás, arc-, nyak-, vázizomzat görcsei, hallásprobléma, apnoe, gombócérzés a torokban, éjszakai karzsibbadás, reflux stb.).
10.ábra
A harapás (OCCLUSION), az ízületi fejek (TEMPOROMANDIBULAR JOINT) és a rágóizomzat működése (CHEWING MUSCLES) egyazon érme három oldala.

A harapástól függ az ízületi fejek helyzete, a láthatatlan ízületi fej határozza meg a rágóizomzat működését.