Dr. Fehér Tibor

FIATALÍTÁS
FOGÁSZATI KEZELÉSSEL

BEVEZETÉS

1974-ben azon a napon, amikor délelőtt megkaptam a diplomámat, a délutáni rendelésemen tapasztaltam meg, hogy az általam három évvel korábban átadott jobb alsó hídpótlás –melynek harapását a szakma szabályai szerint felpuhított viaszba való haraptatással határoztam meg – a rágóizomzat működési zavarát váltotta ki páciensemnél.

A 24 éves páciensem beszámolt arról, hogy az elmúlt három évben számos egészségügyi problémája keletkezett. Fülész, neurológus, reumatológus kezelte. Úgy érezte magát, mint egy nyugdíjas, folyamatosan orvosi kezelésekre járt.
A fiatalembernek egy idő után elege lett az orvosi kezelésekből, a különféle gyógyszerek szedéséből, ezért egy napon abbahagyta a terápiát.
1.ábra
Érdekes módon panaszai lassan maguktól megszűntek, már csak fogainak állapota zavarta.
2.ábra
A hídra helyezett vattatekercsre haraptatva megjelent a frontfogak letöredezett részeinek a helye.

Ez volt az oka, hogy fogorvossá válásom kezdetétől küldetésemnek tekintettem a harapás és a funkció közötti összefüggés megfejtését.

Ötven éves kutatásom eredménye, hogy a fogászati kezeléssel történő megfiatalítás funkcionális előfeltétele a rágóizmok harmonikus működését biztosító harapás beállítása, esztétikai feltétele az arc harmóniájának megteremtése.
3.ábra
A cél, hogy a páciens a kezelés után fiatalabbnak érezze magát és ne ugyanazt a személyt lássa a tükörben, mint korábban. Pontosabban: ugyanazt a személyt lássa, mint RÉGEBBEN.