Dr. Fehér Tibor

FIATALÍTÁS
FOGÁSZATI KEZELÉSSEL

Becsiszolás

A rágóizomzat reflexes ellazulása két módon érhető el: az egyik a centrális okklúzió beállítása, a másik a kiegyensúlyozott harapás létrehozása.

Amíg a csiszolás célja az okklúzió megváltoztatása vagy létrehozása (pl. fogpótlás átadásakor, fogszabályozó készülék eltávolítása után), a becsiszolás célja a kiegyensúlyozott okklúzió létrehozása a kóros izomműködés leállítása végett. Becsiszolás során az okklúzión változtatni tilos!

Az okklúziót megváltoztatni csak tudatosan, a műszeres bemérés szerint tanácsos.

A becsiszolás célja kiegyensúlyozott harapás létrehozása, azaz lehetővé tenni az állkapocs kétoldali azonos izomfeszülés helyzetébe történő elcsúszását, ott mindkét oldalon fogérintkezést létrehozni.

Becsiszolásnál először arra az információra van szükség, hogy a fennálló harapásból az izomzat melyik irányba kívánja elmozdítani az állkapcsot a kétoldali azonos izomfeszülés elérése érdekében.

A vattatekercs-teszt során talált középvonal-eltérés mutatja a becsiszolás irányát (lásd 17.ábra)

Becsiszolás során az állcsont elmozdulását tesszük lehetővé a kívánt irányba, miközben az elmozdulás irányával ellentétes oldalon egyetlen érintkezést kívánunk létrehozni.
34.ábra
A becsiszoláshoz négy darab fóliatartó csipeszre és két, egymástól elütő színű (pl. piros és kék), mindkét oldalon színező szupervékony fóliára van szükség.

Piros fóliára haraptatva a kívánt irányba tolatjuk az állkapcsot, majd kék fóliára erősen összeharaptatunk. A kék elszíneződés felülírja a pirosat.

A kék jelölések a harapást mutatják, ezek csiszolása tilos! A piros jelölések azokat a pontokat mutatják, amik akadályozzák az állkapocs mozgását. Ezen pontok minimális elvétele a harapást nem befolyásolja.

A fenti gyakorlatot végezzük mindaddig, amíg megjelenik az eltolással ellenkező oldalon egyetlen piros jelölés.

Ekkor a vattatekercs-tesztet megismételjük. Ha jól dolgoztunk, nem lesz különbség a habituális harapásban talált helyzethez képest.

Amennyiben az állkapocs kívánt irányba csikorgatásakor eleve az elmozdulással szemben lévő oldalon találunk piros elszíneződést, azt feltétlenül meg kell szüntetni (mediotrúziós korai érintkezés), majd előhívni.

Becsiszolás során lehetőleg elongált fogból, meglévő restaurációból csiszoljunk, ne a csücsköt csiszoljuk el, hanem a barázdát mélyítsük!

Az esetek jelentős részében a becsiszolás elegendő a hibás izomműködés leállítására. Ellenkező esetben a harapást mérni kell és az alapján azon változtatni.