I. rész

Bevezetés

Szemléletváltás a fogászatban

A fogászati tudományos véleményt az 1920-as évek elejétől negyven éven keresztül a gnatológusok határozták meg, akik felhívták a figyelmet a sokféle harapásra.

A harapásból az állkapocs a rágóizomzat ellazulása révén tér vissza a nyugalmi helyzetbe. A reflexes izomellazulás feltétele a kétoldali rágóizomzat egyensúlya a harapásban. Minden harapás, amelyik nem biztosítja a rágóizomzat egyensúlyát a harapásban, az izomműködés zavarához vezet.

A reflexes izomellazulás megoldására a gnatológusok a kiegyensúlyozott harapást javasolták. Ennek lényege, hogy az adott harapásból bármilyen másik harapásba elmozdítható az állkapocs, így valahol biztosan létrejön az egyensúly, amitől ellazul az izomzat.

A kiegyensúlyozott harapás beállításához szükséges mérések, a mérések átvitele és az ennek megfelelő fogpótlás elkészítése rendkívül bonyolult és időigényes volt, valamint csak a teljes alsó-felső fogsor esetében sikerült hibátlanul megvalósítani. Ez volt az oka annak, hogy a fogász társadalom megtagadta a gnatológusok elméletét és eszközeiket a 60-as évek elején.
Az új elmélet (a front- és szemfogvezetés) hívei a sokféle harapás lehetőségét negligálják.

Amíg a gnatológia eredetileg a harapásról szólt, ma sok mindenről szól, csak a harapásról nem.

Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeivel és azok kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. A rágóizomzat a tartóizomzat része. Az állcsontortopédia diszciplínának lenne feladata a két állcsont (koponya és állkapocs) egymáshoz való viszonyának, egyszersmind a harapásnak tanulmányozása. Hogy a harapás problematikája fel se merülhessen, az állcsontortopédia fogalmának más tartalmat adtak, a fogszabályozást.

Negyedik dimenzió

Negyedik dimenzió alatt olykor a tér három dimenziójához hozzárendelt időt értik. Amikor pl. találkozót szervezünk, nem elég a helyet megadni (három dimenzió), meg kell jelölni az időt is (negyedik dimenzió).

A 4D-s mozi abban különbözik a "sima" 3D-s mozitól, hogy nem csak térben látjuk a filmet, más érzékszerveinket is hatások érik (pl. esik az eső, hangeffektusok, mozog a szék a teremben stb.). Ezáltal még inkább a történések részeseinek érezhetjük magunkat.

A 4D kocka, az ún. hiperkocka két kocka (3D test) összekötéséből származik.

A fogászat negyedik dimenziója

A hiperkocka analógiájára két test (alsó és felső állcsont) összekötéséből (harapás) származtatom a fogászat negyedik dimenzióját. A fogászat negyedik dimenziója alatt a harapás által meghatározott állkapocsízületi pozíciókat értem.

A harapásban fennálló állkapocsízületi pozíciók nem láthatók közvetlenül, de közvetett információkból következtethetünk rá.

A fogászat negyedik dimenzióból való szemlélése sok összefüggésre rávilágít, amire eddig nem találtunk magyarázatot.

"A fogászat negyedik dimenziója" című online tananyag a fogászatot más dimenzióból vizsgálja, a harapásnak lényeget ad, a kezelésnek irányt mutat.