A fogorvos nem csak a fogakat tudja gyógyítani

A kollégák tipikusan azért utalják hozzám pácienseiket, mert nem találnak okot a fogászati panaszokra.

Ez történt annál az úrnál is, aki a bal felső utolsó fognál fájdalomra panaszkodott, ám a rágófogak ezen az oldalon fent és lent teljesen egészségesek voltak.
Kérdésemre a páciens elmondta, hogy évek óta szenved fejfájástól, vállfájástól, a bal füle cseng, gyakran ébred fájdalmas arcizomzattal. Nem gondolta, hogy ezeket a panaszait fogorvosával kellene megosztania.
Ilyen és hasonló tüneteket okozhat a hibás állkapocsízületi helyzetet kompenzáló rossz rágóizomműködés is.
Az úr vizsgálata során kiderült, hogy a jobb felső bölcsességfog erősen lenőtt. Az általa okozott zavart a bal oldali rágóizomzatnak kell kompenzálni. Ettől származhattak tünetei. A lenőtt bölcsességfog eltávolítását javasoltam.
Tíz nappal a fog eltávolítása után az úr visszajelzése: “A korábbi erős fogfájdalom lényegesen csökkent, az általános állapotban meglévő tüneteim megszűntek.”

Néhány hasonló esetről már korábban is beszámoltam.

Külföldön dolgozó édesapa e-mailben megköszönte kislányának kezelését. Többek között ezt írta:
Lányom jelezte nekem, idézem: „apa képzeld reggel ki tudtam nyitni a számat és nem fáj”.

Egy kolléganő nem gyanakodott arra, hogy a fél éve fennálló őrjítő fülzúgását fogászati probléma okozhatja. Már az első állkapocsízületi korrekció után lényegesen jobban volt.

Egy hölgy felkeresett a rendelőben erős nyak-, váll- és térdfájdalom, valamint karzsibbadás miatt.
A harmadik kezelés után arról számolt be, hogy megszűntek a fájdalmai és a karzsibbadása is elmúlt.

Egy fogorvos kolléga telefonon mondta el, hogy kislánya bölcsességfogait javaslatomnak megfelelően eltávolította, azóta megszűntek a váll- és fejfájás panaszok.

Egy kolléga hozzám utalta páciensét, akinek Belgiumban két éve alsó-felső implantátumokra helyezett stéges alsó és
felső fogsort készítettek.
A páciens azóta folyamatosan erős fájdalommal él bal felül, melyet e területbe adott szteroid injekciókkal kezeltek Belgiumban – eredménytelenül.
A páciens harapását bemértem. A fogsorok fogait a jó ízületi pozíciónak megfelelően korrigáltam. Arra kértem, hogy pár nap múlva jelezzen vissza.
A levélben azt írta, hogy már másnaptól jól érezte magát, elmúlt a fájdalma. De nem tudja elhinni, hogy vége a két éve tartó kínzó fájdalomnak.

Többször hallottam pácienseimtől a kérést “engem is varázsoljon meg!”.
Az állkapocsízület gyógyítása nem varázslat. Vannak esetek, ahol valóban szinte “varázsütésre” óriási javulás lép fel az általános állapotban. Ez akkor szokott előfordulni, amikor a panaszok 3-6 hónapnál nem régebben állnak fenn. Tipikusan azonban az állkapocsízület kezelése egy hosszadalmas folyamat.

Az állkapocsízületek kezelése csodálatos javulásokat képes okozni a páciens általános állapotában.