A fogazat és az esztétika

Amikor megláttam ismerősöm vakítóan fehér fogait azt mondtam: “hű de szép fogaid vannak!” Ő bóknak vette, pedig nem igazán az volt.
Véleményem szerint a természetes fogak fehérítése csak elszíneződött fogak esetében indokolt. A túlzott fogfehérítés művi hatást kelt, olyan mintha természetes fogak helyett műfogsor lenne a szájban.
A természetes fogazat nem egyszínű, az elülső fogak világosabbak, az oldalsók sötétebbek. A nők foga világosabb mint a férfiaké. A kor előrehaladtával a fogak sötétebbé válnak. Elég furcsa, amikor a nagyszülő foga világosabb, mint az unokáé.
A hollywoodi-mosoly száz évvel ezelőtt az egészséget és a gazdagságot jelképezte. Az egészséghez mindössze annyi köze volt, hogy viselője már mindent megtett egészsége érdekében, azaz kihúzatta a fogait. Ugyanis a fogakat általános kórfolyamatok forrásaként jelölték meg, amik halált is okozhatnak. A vakítóan fehér fogak pedig a vastag pénztárcáról szóltak, mivel abban az időben az igen drága fogsor készíttetését csak kevesen engedhették meg maguknak. Ma a világító fehér fogak sem az egészségről, sem a gazdagságról nem szólnak.
Egy ember arcáról alkotott benyomásunkat a fogai jelentősen befolyásolják. A természetes fogazatnál megfigyelhető, hogy a fogak formája, állása és az arc adottságai között szoros összefüggés tapasztalható, ami az arc harmóniáját adja. Egy arc szépségéből sem elvenni, sem hozzátenni nem lehet a harmónia megbontásának veszélye nélkül.
Amennyiben a fogak nem tükrözik vissza az arc jellegzeteségeit, az arc harmóniája megszűnik.
Gyakran még a fogorvosok is egy-egy kiálló vagy ferdén nőtt fogat rendellenesnek tekintenek. A fogszabályozó kezelés során gyakran készítenek “kerítésléceket” az egyébként sokszor bűbájos fogazatból, amitől az arc elveszti karakterét.
Miközben senkinek nem jutna eszébe autójába egy más típusú autó alkatrészét beszereltetni, a fogorvosok gyakran a páciens arcához nem illő fogpótlásokat adnak át pácienseiknek.
A torlódott frontfogak nőies, a feltűnő szemfogak férfias hatásúak.
Egy egyébként nagyon nőies hölgy szájában a feltűnő szemfog vonzó, izgalmas. Ugyanígy egy nagyon férfias férfi szájában a nőies torlódott fogak ellenállhatatlanná teszik viselőjét.
A természetes fogazat adottságait szem előtt tartva egy arc megszépíthető, nőiesebbé vagy éppen férfiasabbá tehető és megfiatalítható.