A fog a legjobb tapintószerv

“A rossz pénz nem vész el” –mondás onnan származik, hogy a magas aranytartalmú pénzt az emberek eltették, míg a rosszat, amiből kicsalták az aranytartalmat, fizetésre használták. Így a jó pénz eltűnt a forgalomból.
De mi köze van a fogaknak mindehhez?
Az arany puha fém. Harapással ismerhetjük fel az arany tisztaságát. Tévhit, hogy meglátszik rajta a fognyom. A periodontális receptorok 4-6 mikront érzékelnek (a gömb alakú baktériumok átlagos átmérője 1 µ). Egyértelműen puhább érzetet kelt a magas aranytartalmú pénz. A silány minőségű, ám ránézésre semmi különbséget nem mutató csökkentett arany tartalmú pénz egyértelműen keményebbnek érződik.

A fogászatban használatos legvékonyabb fólia a 8 mikronos Shimstock fólia.
A 10 mikron vastag Rettungsdecke lényegesen olcsóbb, a mindennapi fogászati gyakorlatra kiválóan megfelel. A 160×210 cm-es lepedőt kis darabokra vágva használjuk. Okklúzióban a fogaknak mindkét oldalon meg kell tartani a 10 mikronos fóliát, a frontfogak között pedig éppenhogy ki kell tudni húzni.
A 8 mikron vastagságúnak mondott artikulációs fólia festék rétege 8 mikron. Célszerű a mindkét oldalon festő fóliával dolgozni. Annak tényleges vastagsága 26 mikron (2×8 mikron festék réteg és a vivő fólia 10 mikron).