Esettanulmány VIII.

Esettanulmány VIII.

Fogápolás hiánya — mégis tiszta száj?

1983-ban Németországban magyar állampolgárként engedélyt kaptam rendelő nyitására egy fogászatilag ellátatlan területen.

Mivel itt a szájhigiénia ismeretlen volt, bevezettem, hogy minden új pácienst először a dentálhigiénikus fogad, megtisztítja a fogakat, ad a páciensnek fogkefét, fogkrémet és megtanítja azok használatát.

Az alábbi fotók 1983 és 1988 között azon pácienseim száját mutatják, akik - elmondásuk szerint - a szájuk szanálásának befejezése óta sem mostak fogat. A restaurációk kizárólag tömőanyagokból készültek, mert a Krankenkasse ebben a régióban nem támogatta a koronát.

A felső képeket a dentálhigiénikus kezelése után, a páciens nálam történő első megjelenésekor készítettem, az alsókat a szanálás befejezése után egy évvel.

Jól működő állkapocsízületek esetében, a szájhigiénia teljes elmaradása ellenére is tiszta a száj, működik az öntisztulás.

A következő képeket ellenpéldaként mutatom. Ezen páciensek ízületeit nem sikerült rendezni. A szanálást követően ugyanúgy nem ápolták fogaikat, mint korábban. A felső képeket a páciensek rendelőbe való első érkezésekor (tisztítás előtt), az alsókat a szanálás befejezése után egy évvel készítettem.

Ha az állkapocsízületek hibásan működnek nem működik a száj öntisztulása.

Kommentek lezárva.