Esettanulmány XI.

Esettanulmány XI.

Egy fiatal hölgy 2017.07.17-én felkeresett két éve kezdődő problémájával. Elmesélte, hogy a rágóizomzat egyre gyakrabban "bedurran". Bal oldalon az arcon, az állkapocsízület mellett egy kitapintható duzzanat keletkezik. Ez annyira fájdalmas, hogy a fejét a párnára se tudja rátenni. Kimasszírozza magának, majd kb. három hét múlva ismét előjön. Fogait alvásnál erősen szorítja.

Panaszával több fogorvosnál is járt.

A SOTE állkapocsízületi tanszéken megállapították, hogy nyitott harapása van, ám a problémát valószínűleg nyálkő okozza. Szájsebészetre utalták, ahol röntgenfelvételt készítettek, majd közölték, hogy "ez nem tankönyvi eset", de a probléma hátterében biztosan nem a nyálkő áll.

Arra gondolva, hogy ha megoldódik a nyitott harapás, akkor a tünetek is elmúlnak, felkeresett egy fogszabályozó orvost. Több konzultáció után állkapocs operációval összekötött fogszabályozást javasolt. Mindehhez szükségesnek látta az alsó bölcsességfogak eltávolítását. A foghúzásokra másik fogorvoshoz küldte. A kolléga megkérdezte, hogy melyik oldali fogat szeretné elsőnek kihúzatni. A hölgy a bal oldalira mutatott, hiszen ezen az oldalon vannak fájdalmai. A foghúzásnak elmondása szerint "drámai következményei lettek".

Találkozásunkkor a jobb oldali bölcsességfog sürgős eltávolítását javasoltam, mivel panaszait ez okozza. Ez a bölcsességfog a felső utolsó fog mögé felnőtt. A bal oldali rágóizomzat a beakadt fog miatt az állkapcsot elmozdítani nem tudja, csak megfeszül. Ez a fogszorítás oka, aminek a következménye az izomcsomó.

Elmondtam, hogy a jobb alsó bölcsességfog eltávolítása után rövid időn belül megszűnik az izomgörcs és a fogszorítás.

Elmondtam azt is, hogy alapvetően szükséges mindkét bölcsességfog eltávolítása, de először a tünetet okozó jobb oldali fogat kellett volna kivenni. (Ez volt az oka a bal oldali foghúzás utáni "drámai következményeknek", mert a bal oldali izomzatnak kellett a jobb oldali problémát kompenzálni, amit megzavart a foghúzás által okozott trauma.)

A fogeltávolítás után három héttel a hölgy arról számolt be, hogy a foghúzással megszűnt az izomgörcs és azóta sem jött elő. Jól érzi magát.

Kommentek lezárva.