Esettanulmány X.

Esettanulmány X.

Állkapocsízületi kezelés

A fogak zárt helyzetében a fogak rágófelszíne határozza meg az állkapocsízületek pozícióját. A hibás rágófelszín rossz állkapocsízületi pozíciót eredményez. Videó 1.

Az állkapocsízület sokfajta mozgását egy, az ízületben levő porckorong teszi lehetővé. Videó 2.

Ha a fogak rágófelszíne nem biztosít az ízületi porckorong számára elegendő helyet, az kiszorul az ízületi képletek közül.
Az ízületi porckorong kicsúszását, valamint visszarendeződését általában hallható kattanás kíséri. Videó 3.

Az állkapocsízület axiográfiával diagnosztizálható. Videó 4.

A hibás állkapocsízületi pozíció következménye a fogcsikorgatás, vagy ha az állkapocs elmozdulását a fogak gátolják, a fogszorítás.

A fogcsikorgatás és/vagy a fogszorítás nem csak a fogak és a fogágy károsodásához vezet, hanem az általános állapotban is okozhat tüneteket (pl. fejfájás, alvászavar, váll-, nyakizomzat görcsei).

Az állkapocsízületi kezelés megértéséhez induljunk ki egy billegő asztal problémájából. Az asztal lábainak egy szintre hozásával, az alacsony láb alá magasítás helyezésével szüntethetjük meg a billegést. Konktéran erről szól az állkapocsízületi kezelés: egy ún. sín segítségével kismértékű szájnyitást érünk el, majd a fogak rágófelszínének egy szintre hozása által stabilizáljuk az állkapocsízületet. Ha szükséges, magasítjuk a rövidebb fogakat.

Dániában élő fiatal hölgy keresett fel 2017. március 13-án azzal a panasszal, hogy a 2016. májusban a bal alsó ötödik fogába készített tömés után bal oldali állkapocsízületi fájdalma lett. Ezután a fogat gyökérkezelték, de fájdalma csak fokozódott. Különböző fogorvosoknál járt. Volt aki nem foglalkozott vele, mert a probléma rendezése nem fogorvosi feladat, pszichológushoz küldte. Egy másik fogorvos gyógytornászt ajánlott. Újabb fogorvos "becsiszolta" fogait. Egy parodontológus szilikongumi harapásemelőt készített. Egy gnatológus digitális bemérés után masszázs terápiát ajánlott. Megint másik fogorvos fogtömésekkel magasította fogait. Egy kolléga megkérdezte a hölgyet, mit szeretne, hogy csináljon.

Panaszai egyre csak súlyosbodtak. Erős fejfájás és alvászavar is társult a korábbi tünetekhez. Száját már alig bírta kinyitni, nehezére esett a rágás.

Axiográfiával diagnosztizáltam ízületeit. Ez mindkét állkapocsízület kompresszióját mutatta, azaz mindkét oldalon a porckorong kiszorult az ízületi komponensek közül.

Kezelését április 21-én kezdtük el. Április 24-én már a tünetek jelentősen mérséklődtek, az axiográfia a jobb oldali ízület tökéletes visszarendeződését, a bal oldali javulását mutatta.

Következő találkozásunkkor, 2017. július 26-án a hölgy beszámolt arról, hogy jól van, fejfájása, alvászavara megszűnt, száját rendesen tudja nyitni, a rágás megy. Az axiográfia mindkét oldalon egészséges ízületet mutat.

Kommentek lezárva.