Esettanulmány IX.

Esettanulmány IX.

"Phantom" - az állkapocsízületi pozíciók közötti összefüggések

1990-ben ezüstérmet nyert a Nürnbergi Nemzetközi Feltalálói Kiállításon (IENA) a „Phantom” nevű találmányom, ami az állkapocsízületek működését szimulálja.

A Phantom érthetővé tette a harapás és az állkapocsízületi pozíciók közötti összefüggéseket. Az újabb felismerések eredményeképpen ugyanebben az évben nyújtottam be kb. tizedik találmányomat, egy módszert a harapás meghatározására. Módszerem lényege a harapást a helyes ízületi poziciókból levezetni.

A rágóizomzat nem csak akaratlagosan, hanem akaratunktól függetlenül is működik, például a nyelési reflex során. Ha a harapás nem biztosítja a helyes ízületi pozíciókat, a rágóizomzat a nyelés után nem ernyed el reflexszerűen. Ennek következménye - az általában alvás során fellépő - fogcsikorgatás, ill. ha a fogak egymáson való elcsúsztatása gátolt, akkor a fogszorítás.

A fogcsikorgatás és/vagy a fogszorítás hosszan tartó, hatalmas erőkkel történő izomtevékenységben nyilvánul meg. A fogcsikorgatás jellemző fogászati tünetei a fogak, fogpótlások sérülése, míg a fogszorításé az erős fogkőképződés, fogágybetegség, fogvándorlás.

Miután a rágóizomzat a vázizomzat része, a tünetek az általános állapotban is jelentkezhetnek. Az állkapocsízület kezelése ezeken a tüneteken is javíthat.

A harapás megváltoztatása kihat az állkapocsízületre. Miután az állkapocsízület mozgása axiográfiával követhető, a rágószerv működésének létezik objektív mérési módszere.

A több, mint negyven év kutatás, fejlesztés eredményét foglaltam össze "A fogászat negyedik dimenziója" című online tananyagban.

Kommentek lezárva.