Esettanulmány III.

Axiográfia ideigleens koronák átdolgozása

Esettanulmány III.

Egy hölgy diszfunkciós tünetekkel keresett meg minket.
Az axiográfia mindkét állkapocsízület kompresszióját mutatja.

Axiográfia ideigleens koronák átdolgozása

A harapást a helyes ízületi pozíciókból levezettük és a meglevő ideiglenes koronákat ennek megfelelően átdolgoztuk. Egy hét után megismételtük az axiográfiát.

Axiográfia 1 hét elteltével

Az axiográfia a jobb ízület rendezését mutatja.
Az MR vizsgálat szerint a jobboldalon a száj nyitásakor az előrefelé elmozduló mandibula fejecs maga előtt tolja a heterogén temporo-mandibuláris meniscust. Baloldalt a száj nyitásakor a mandibula fejecs normál helyzetben csúszik a temporo-mandibuláris meniscus alá és ezzel együtt mozog előre felé.
Ekkor az alábbi levelet írtam: Tisztelt Kolléga Úr, kézhez kaptam páciensem MR leletét. Szeretném megkérdezni lehetséges-e, hogy a temporomandibularis ízület vizsgálati eredményében a jobb és bal oldal fel lett cserélve? Az axiografia ugyanis pont az ellenkezőjét mutatja. Kollegiális üdvözlettel Dr. Fehér Tibor
Ezt a választ kaptam: Tisztelt Kolléga Úr! Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Valóban elkövettem azt az óriási hibát, hogy a leletben fel lett cserélve a jobb és a bal temporomandibularis izület. Tehát baloldalt van előrecsúszott helyzetben a temporomandibularis meniscus.

Kommentek lezárva.